Som trafikant bör du alltid vara försiktig och ta hänsyn till väderförhållanden för att vara säker i trafiken. Under vinterhalvåret är det extra viktigt att ha bra sikt, då risken för viltolyckor ökar kraftigt. Här följer information om vad du själv kan göra för att minska riskerna.

Viltolyckor i trafiken är inte ovanligt

Statistik visar att i Sverige sker det 167 viltolyckor per dag, det blir alltså 7 stycken viltolyckor i vinter att räkna med per timma. Risken för att en av dessa olyckor skulle drabba dig är därmed inte helt omöjlig. Risken för att det skulle drabba en trafikant med säkerhets utrustat fordon kommer alltid vara mindre. På Nationella Viltolycksrådet kan du hitta nödvändig information om vilda djur och risker som finns där just du bor. Var alltid uppmärksam för varningsskyltar i trafiken, minska hastigheten om det varnas för vilt.

 

viltolyckor vinter sverige

Rätt belysning minskar risken för viltolyckor i vinter

Det är vintermånaderna Oktober, November & December som är absolut mest drabbade av viltolyckor. Vad som också stämmer för dessa månader är att för oss svenskar, är det de mörkaste månaderna vi upplever under året. Varför det gör det relevant för alla trafikanter att ta eget ansvar för att ge sig själva rätt förutsättningar i trafiken. Se till att alltid vända dig till auktoriserade leverantörer som t.ex. LEDSTARS när du investerar i säkerhetsutrustning så som extraljus, strålkastare för bil och LED-ramper till ditt fordon.

Bäst förutsättningar skapar man genom att, först och främst, tänka sig för och visa hänsyn för sina medtrafikanter. Men det är också genom att använda sig utav rätt belysning. Extraljus är en typ av säkerhetsutrustning till bilen som är det enklaste sättet att se till att man har bäst förutsättningar i trafiken. LEDSTARS har alla typer av extraljus och LED-ramper som ökar sikten och därmed säkerheten kraftigt. 

Att införskaffa extraljus som lyser brett ut på sidorna av bilen kan vara avgörande när olyckan är framme. Kontakta LEDSTARS för mer information om hur du håller dig säker och undviker viltolyckor i vinter.